Reforç del Pla Especial d’Emergències per Incendis Forestals (INFOCAT)

El Govern de Catalunya ha aprovat la revisió del Pla Especial d’Emergències per Incendis Forestals, conegut com Pla INFOCAT, amb l’objectiu de reforçar la capacitat del sistema de protecció civil i emergències davant de l’augment del risc d’incendis forestals en el context del canvi climàtic.

Entre les novetats, el nou INFOCAT incorpora el nivell 4 del Pla Alfa, la qual cosa implicarà la possible prohibició d’accés a massissos forestals. Això permetrà ser més precisos en la delimitació de les conseqüències de cada situación.

INFOCAT
Mapa bàsic municipal de perill d’incendi forestal. Font: Pla INFOCAT.

Implementació i impacte de l´INFOCAT

La revisió de l’INFOCAT busca fer front als escenaris de risc extrem cada vegada més freqüents a causa del canvi climàtic, on és probable la simultaneïtat d’incendis forestals, l’aparició d’incendis de ràpida evolució i l’afectació a grans extensions de territori. Amb aquesta revisió, tots els municipis catalans estaran obligats o recomanats a tenir un pla d’incendis forestals, augmentant el percentatge de municipis amb aquesta obligació del 72% al 80%.

Pla INFOCAT2

Mesures de protecció a la població

Quant a les mesures de protecció a la població, s’han detallat criteris i processos per establir el confinament i l’evacuació en cas d’incendi forestal, així com la limitació de la mobilitat interurbana en situacions de risc. En resum, la revisió de l’INFOCAT representa un esforç integral per adaptar-se als desafiaments del canvi climàtic i reforçar la capacitat de resposta davant dels incendis forestals, assegurant una major protecció per a la població i els recursos naturals de Catalunya.

Pla INFOCAT
Municipis obligats i recomanats a redactar un PAM. Font: Annexos del Pla INFOCAT.

Et puc ajudar?

Si el teu municipi necessita redactar un pla d’actuació municipal (PAM) per incendi forestal contacta amb nosaltres. Possarem a la teva disposició un equipo de forestals experts en la redacció d’aquests plans.

Iago Vázquez, Sostenibilidad

Leave your comment

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *